Main Menu

Na naší škole proběhl Baristický kurz, který ve mně vzbudil obdiv a zájem o kávu. Hned ráno nám paní Závišková představila pana baristu Michala Křižku a tím kurz začal. Kurzu se zúčastnilo jen pár žáků naší školy. Pan Křižka nás uvedl do toho, co nás vůbec čeká a řekl nějakou tu teorii. Teorie, která by jistě každého přestala hned bavit, byla velice zajímavá a pro mě zcela přínosná.

Dopoledne jsme si povídali o tom, jak kávu dobře připravit a jaký je rozdíl mezi arabicou a robustou. Řekl nám, kde v Praze dělají tu nejlepší kávu. A mnoho dalších a dalších užitečných zajímavostí o kávě. Povídal nám o tom, jak on sám zažil doby, kdy na trh trhly známé značky káv a o tom jaké jsou v dnešní době.



Po teorii následovala obědová přestávka. Poté co jsme byli všichni příjemně zasyceni nám pan Křižka připravil kávy k degustaci tzv. shoty. Také nám vysvětlil jak vůbec správně kávu degustovat. Následně každý z nás si shot zkusil. Bylo to super.  Pak jsme přešli na přípravu cappuccina. Opět nám nejdříve přípravu předvedl a pak jsme zkoušeli my. Ale pozor! Nebylo to vůbec jednoduché, abychom neplýtvali mlékem tak jsme si zkoušely našlehávat mléko ,,jarové“, tedy vodu se saponátem. Popravdě, čím častěji jsem to zkoušela, tím to šlo hůře. Nakonec došlo i na mléko. To si každý zkusil udělat dvě cappuccina dle přísného dodržení postupu.

Každý z účastněných obdržel certifikát a tím náš kurz skončil. Byla to opravdu neuvěřitelná zkušenost a příležitost. Tento kurz bych doporučila každému člověku ať už z naší školy, nebo ulice. Já si díky kurzu uvědomila, že si odteď budu kávu správně vybírat a že si za tu kvalitní kávu v dobré kavárně ráda připlatím.

Eliška Loudová, HT4A