Main Menu

21. 10. 2021 se ve městě Znojmo konala baristická soutěž pro střední odborné hotelové školy. Naše škola na této soutěži samozřejmě nemohla a ani nesměla chybět. Proto se naše vedení školy rozhodlo, že přihlásí dva nové a talentované baristy.


Naši školu reprezentovali studenti z oboru hotelnictví, Alexis Kimbembe z  druhého ročníku a Tomáš John ze čtvrtého ročníku. Tito dva studenti byli svěřeni do rukou skvělé učitelky Elišky Luňákové.

Svůj trénink naše trio zahájilo na začátku října. Soutěžící přesně věděli, co budou před porotou na soutěži připravovat a kolik času na to mají. Soutěžní zadání bylo: „Za dvacet minut připravit čtyři espressa, čtyři cappuccina a jednu irskou flambovanou kávu“. Bez dalších okolků se soutěžící pustili do tréninku. Začali třiceti mililitrovým základem kávových nápojů, espressem. Poté, co si byli vědomi, že jim základ nedělá problém, posunuli se na další metu. S cappucciny byly ze začátku komplikace, ale postupně je žáci eliminovali. Oba soutěžící chtěli hned od začátku vyhrát, takže pro nedokonalosti nebylo místo. Naštěstí paní učitelku napadlo zavolat skutečnému odborníkovi Tomášovi Kombercovi. Tento opravdový specialista byl tak hodný, že se nám rozhodl pomoci s přípravami na tuto soutěž.

Z našeho úhlu
Při prvním tréninku s ním jsme se naučili jako za deset tréninků, které bychom si dělali sami. Řekl nám, jak to na soutěžích chodí, ukázal pár fíglů a tipů, no prostě se naplno s námi ponořil do příprav. Tréninky s Tomášem jsme měli tři a po každém jsme si byli jistější a jistější. Dokonce ani při flambování irské kávy jsme se nebáli a ruce se nám neklepaly. Na konci posledního dne přípravy s Tomášem jsme se rozloučili a poděkovali mu za vše, s čím nám pomohl. Den na to jsme si sbalili své konvičky a vyjeli do Znojma rvát se o titul nejlepšího baristy.

Když jsme přijeli do Znojma, první, co nás čekalo, bylo ubytování a odpočinek. Bydleli jsme v krásném pensionu Solnice. Po krátké pauze nás volaly krásy Znojma, ať se na ně jdeme podívat. Samozřejmě, když jsme ti baristi, tak nás kromě centra Znojma uchvátila i zdejší kavárna. Od 16:00 byla soutěžícím nabídnuta možnost si vyzkoušet soutěžní kávovar a celkově doladit poslední detaily. Tato nabídka námi byla přijata. Poté, co jsme doladili poslední drobnosti, nás čekala jen příjemná večeře a spánek.

Druhý den bylo velké finále. Den soutěže! Po hezké snídani jsme vyrazili na místo, kde se mělo vše rozhodnout. Šli jsme se převléknout a vylosovat si pořadí v jakém budeme soutěžit. Pak přišlo představení poroty a informování o soutěžních nápojích. Poslední věta byla: „Jednička se může jít připravit.‘‘

Jak už to bývá, celou soutěž odstartoval první z devíti soutěžících. To byl moment, kdy všem hrály nervy. Seděli jsme všichni tři vedle sebe a naposledy si projížděli taktiky. Náhle přišlo: „Soutěžící číslo čtyři!‘‘ To bylo číslo prvního z našich reprezentantů, Tomáše Johna.

Tomáš trošku podcenil přípravu, ale svou prací a technikou si získal body zpět. Když začal flambovat, tak pozval porotu na svou ohnivou show, která se povedla bez jediné popáleniny. Alex měl číslo devět, takže měl více času na koncentraci. I jeho čas však přišel. Alex nic nepodcenil a porotu velmi zaujala jeho chladná hlava a klid, který z něj vyzařoval. Stejně jako Tomáš, tak i Alex udělal dobrý dojem.

Pak došlo na vyhlášení výsledků. Na třetím místě se umístili dva soutěžící. Jedna studentka brněnské školy a student školy ze Znojma. V součtu měli stejně bodů, proto byla dvě třetí místa. Teď následovalo místo druhé, kde se umístil Alex. S velkým nadšením si šel pro cenu a paní učitelka s úsměvem na tváři vše natáčela. Poslední bod bylo vyhlášení prvního místa. Na tomto místě se umístil náš druhý reprezentant Tomáš. I on si šel s ohromnou radostí pro cenu a paní učitelka se doslova smála od ucha k uchu, ale i v jejím oku byla vidět slza dojetí. Následovalo společné focení, uklizení a cesta s krásnými poháry do naší školy.

Musím říci, a říkám to jako jeden z reprezentantů, tato soutěž se opravdu povedla!!! Dokonce natolik, že jsme to museli jít oslavit jedním dalším kafíčkem.

Tomáš John, HT4A