- Kód oboru: 65-41-L/01
- Délka studia: 4 roky
- Forma studia: denní
- Zakončeno: maturitní zkouškou
Studium probíhá v kombinaci s oborem vzdělávání s výučním listem 65-51-H/01 Kuchař - číšník
Obor je určen pro přípravu středoškolsky vzdělaných odborníků v gastronomické a hotelové oblasti. Ve 3. ročníku mají žáci možnost vykonat závěrečnou zkoušku a získat výuční list v oboru Kuchař – číšník.
Absolventi jsou připraveni vykonávat odborné gastronomické činnosti – provozní, marketingové, obchodně-podnikatelské a řídící, a to nejen v pozici zaměstnance, ale i v pozici zaměstnavatele.
Jedním ze stěžejních předmětů je Kulinářství, který je vyučován profesionálními kuchaři v našem moderním gastronomickém studiu podle metodiky Kulinářské umění, která vychází z výuky kulinářství na světových gastronomických školách. Oproti běžnému systému jiných škol jsme tento teoretický předmět doplnili o nácvik praktických dovedností, jedná se tedy o teoreticko-praktický předmět.
Žáci vykonávají v průběhu školního roku odborný výcvik a souvislou odbornou praxi v délce 1 - 2 týdny na vybraných smluvních pracovištích školy.
V oboru Gastronomie jsou vyučovány 2 cizí jazyky, první anglický jazyk a druhý, volba mezi německým a španělským jazykem.
Uplatnění na pracovním trhu: výborné
Školné: 1.800 Kč/měsíc (10 měsíců ve školním roce)
Maturitní zkouška:
Společná část MZ
- Český jazyk a literatura
- Cizí jazyk (anglický jazyk, německý jazyk, španělský jazyk) nebo Matematika
Profilová část MZ
Povinné:
- Český jazyk a literatura – písemná a ústní
- Cizí jazyk – pokud byl zvolen ve společné části - písemná a ústní
- Ekonomika a podnikání – ústní
- Gastronomický provoz - ústní
- Odborný výcvik – maturitní práce s obhajobou
Nepovinné:
- Anglický jazyk - ústní
- Německý jazyk - ústní
- Španělský jazyk – ústní
(žák si může vybrat pouze jazyk, ze kterého nekonal společnou část maturitní zkoušky)